02 May2018May 22, 2018
Post
Ibu Hamil Naik Pesawat? Ketahui Tips Terbang Dengan Selamat

Ibu Hamil Naik Pesawat? Ketahui Tips Terbang Dengan Selamat

Bestnya tengok tiket flight murah-murah sekarang ni,  tapi melihat keadaan kita yang tengah hamil, boleh ke terbang? tak bahaya ke ibu hamil naik pesawat? perasaan takut dan berjaga-jaga tu sentiasa kena tanamkan dalam diri. Awal kehamilan, ibu mengandung memang terdedah dengan pelbagai risiko keguguran. Tidak kiralah dari segi permakanan, cara penjagaan kesihatan, naik bas ke,...

01 May2018May 22, 2018
Post
Benarkah Ubat Selsema Punca Bayi Lahir Sumbing?

Benarkah Ubat Selsema Punca Bayi Lahir Sumbing?

Ada sesetengah ibu bapa hari ni menangis  mengenangkan bayi lahir sumbing, dan ada juga menyalah diri sendiri kerana menjadi penyebab mendapat anak yang sumbing. Dan yang paling menyedihkan tidak dapat menerima anak itu, ada yang beranggapan anak itu adalah satu masalah baginya dan ia memalukan.. JANGAN HINA KEKUASAN ALLAH JIKA DIKURNIAKAN BAYI LAHIR SUMBING.. Sabar...

29 Apr2018May 22, 2018
Post
Makan Coklat Ketika Hamil Boleh Elakkan Sakit Jantung

Makan Coklat Ketika Hamil Boleh Elakkan Sakit Jantung

“ saya bukanlah penggemar coklat.. tapi bila saya mengandung ni, saya jadi adore sangat dengan coklat.. sampaikan tengok iklan ferrore rosye pun saya boleh ngences depan TV!.. adoiii la teruk betul ngidam kali ni.. hari tu dah minta suami belikan coklat cadburry.. dia siap beli beraneka jenis.. Husband pesan yang ni last ya.. dia risau...

26 Apr2018June 3, 2018
Post
Bolehkah Seorang Wanita Hamil Puasa? Apakah Kesannya?

Bolehkah Seorang Wanita Hamil Puasa? Apakah Kesannya?

Wanita hamil puasa ketika hamil, wajib atau tidak? Ada sebab Allah tidak mewajibkan ibu yang hamil ataupun ibu menyusu berpuasa, dan Allah juga tidak mengharamkan jika ingin berpuasa. Terpulang kepada ibu namun sebaiknya dapatkan dulu nasihat daripada doctor sebelum berpuasa. sabda Nabi SAW, إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ وَضَعَ عَنِ الْمُسَافِرِ شَطْرَ الصَّلاَةِ وَعَنِ الْمُسَافِرِ وَالْحَامِلِ وَالْمُرْضِعِ...

15 Apr2018May 15, 2018
Post
Picit Puting Bayi Untuk Keluarkan Cecair Seperti Susu. Bahaya!

Picit Puting Bayi Untuk Keluarkan Cecair Seperti Susu. Bahaya!

Sebab kekurangan ilmu, ramai ibu bapa suka picit puting bayi mereka apabila kelihatan keluar cecair seperti susu. Akibat luka selepas picit tu, breast anak ini membengkak dan dijangkiti kuman. Bengkak buah dada atau galactorrhoea atau witch’s milk adalah disebabkan terdedah kepada hormon prolactin dan estrogen daripada ibu ketika dalam kandungan bayi lagi. 5% bayi sama...

22 Mar2018May 15, 2018
Post
Maafkan Ayah Maya…. Ayah Tak Tahu Bedak Ni Bahaya Untuk Anak Ayah…

Maafkan Ayah Maya…. Ayah Tak Tahu Bedak Ni Bahaya Untuk Anak Ayah…

Bestnya main bedak…. tambah tambah dengan adik beradik… letak di lantai dan gelongsor…Paling best bila mak ayah pun tak kisah… anak anak pun happy… mak ayah siap ambil gambar dan buat kenangan….Indah kan story ni…. tapi ia tak seindah KESANNYA….. Ini kisahbenar penulisan dari tuan Faridzul tentang apa yang dilalui anaknya setelah bermain dengan bedak jnj...

18 Oct2017October 21, 2017
Post
Coffee & Tea Memang Sedap… Tapi Ia Juga Bahaya Buat Pasangan Suami Isteri!

Coffee & Tea Memang Sedap… Tapi Ia Juga Bahaya Buat Pasangan Suami Isteri!

Bila dah berkahwin, pasangan suami isteri pastinya nak merancang kehamilan kan… Untuk merancang kehamilan, sebaiknya elakkan minum minuman berkafein. Ala…. takkan kut? Setiap pagi kalau tak pekena ayaq nescafe ni mesti tak boleh buat kerja… Betullah tu… bagi some people.. kalau tak minum kopi atau tea ni, dia memang tak boleh buat kerja. Rasa mengantuk...

16 Oct2017October 16, 2017
Post
Orang Lelaki Pun Kena Jaga Luaq Dalam La Cek Oiii… Bukan Isteri Saja Noo…

Orang Lelaki Pun Kena Jaga Luaq Dalam La Cek Oiii… Bukan Isteri Saja Noo…

Hehe… tiba tiba title keluaq bahasa Kedah.. Baik, kalau rahim isteri nak pakai lama…….tau dak yang $%^&* suami pun kena pakai lama jugak naa…. Bila nak kena pakai lama tu… kenalah ambik tau… kalau tak ambik tau satgi kecundang di tengah lautan bergelora pulak… hihi….. Dalam 16 tips ni saya mix dengan amalan orang orang...

11 Oct2017October 11, 2017
Post
Maafkan Ibu Sayang…. HB Low Jadi Punca Ibu Hilang Anak Ibu.

Maafkan Ibu Sayang…. HB Low Jadi Punca Ibu Hilang Anak Ibu.

Assalamualaikum semua… Saya Aliya, sejak kecil sampailah besar… saya sentiasa elakkan makanan seperti sayur & buah buahan sebab tak suka. Kalau telan rasa nak muntah. Kalau order makanan panas, saya akan asingkan dulu semua sayur termasuk bawang putih dan barulah saya makan. Pendek kata.. semua jenis makanan berkhasiat saya susah nak telan. Ya.. salah saya. Supplement...