30 Apr2018May 22, 2018
Post
Ibu Mengandung Dan Kucing, Elak Pegang Najis Kucing

Ibu Mengandung Dan Kucing, Elak Pegang Najis Kucing

” Ibu mengandung dan kucing bahaya tak? saya mengandung 4 bulan.. saya juga pencinta kucing.. saya ada membela 3 ekor kucing dari baka-baka yang berbeza.. bila mengandung ni saya rasa risau pula ada yang mengatakan tak boleh pegang kucing, takut apa-apa terjadi pada kandungan saya..dan ada yang kata boleh takda masalah bela kucing.. saya dah...

29 Apr2018May 22, 2018
Post
Makan Coklat Ketika Hamil Boleh Elakkan Sakit Jantung

Makan Coklat Ketika Hamil Boleh Elakkan Sakit Jantung

“ saya bukanlah penggemar coklat.. tapi bila saya mengandung ni, saya jadi adore sangat dengan coklat.. sampaikan tengok iklan ferrore rosye pun saya boleh ngences depan TV!.. adoiii la teruk betul ngidam kali ni.. hari tu dah minta suami belikan coklat cadburry.. dia siap beli beraneka jenis.. Husband pesan yang ni last ya.. dia risau...

26 Apr2018June 3, 2018
Post
Bolehkah Seorang Wanita Hamil Puasa? Apakah Kesannya?

Bolehkah Seorang Wanita Hamil Puasa? Apakah Kesannya?

Wanita hamil puasa ketika hamil, wajib atau tidak? Ada sebab Allah tidak mewajibkan ibu yang hamil ataupun ibu menyusu berpuasa, dan Allah juga tidak mengharamkan jika ingin berpuasa. Terpulang kepada ibu namun sebaiknya dapatkan dulu nasihat daripada doctor sebelum berpuasa. sabda Nabi SAW, إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ وَضَعَ عَنِ الْمُسَافِرِ شَطْرَ الصَّلاَةِ وَعَنِ الْمُسَافِرِ وَالْحَامِلِ وَالْمُرْضِعِ...

31 Mar2018March 31, 2018
Post
Kadar Kematian Ibu Melayu Disebabkan Pulmonary Embolism Paling Tinggi

Kadar Kematian Ibu Melayu Disebabkan Pulmonary Embolism Paling Tinggi

Bukan 1 2 orang… tapi ramai isteri yang berdepan meroyan & PE selepas bersalin… Buat suami, tolong isteri : Elakkan isteri tertekan masa pantang. Jauhkan isteri dari mulut2 negatif. Bantu isteri jaga anak2. Bantu siapkan makan minum isteri. Bantu siapkan mandian, tungku, urut & bengkungnya. Katakan suami tak mampu jaga isteri sebab kerja, dapatkan CL...

18 Oct2017October 21, 2017
Post
Coffee & Tea Memang Sedap… Tapi Ia Juga Bahaya Buat Pasangan Suami Isteri!

Coffee & Tea Memang Sedap… Tapi Ia Juga Bahaya Buat Pasangan Suami Isteri!

Bila dah berkahwin, pasangan suami isteri pastinya nak merancang kehamilan kan… Untuk merancang kehamilan, sebaiknya elakkan minum minuman berkafein. Ala…. takkan kut? Setiap pagi kalau tak pekena ayaq nescafe ni mesti tak boleh buat kerja… Betullah tu… bagi some people.. kalau tak minum kopi atau tea ni, dia memang tak boleh buat kerja. Rasa mengantuk...

11 Oct2017October 11, 2017
Post
Maafkan Ibu Sayang…. HB Low Jadi Punca Ibu Hilang Anak Ibu.

Maafkan Ibu Sayang…. HB Low Jadi Punca Ibu Hilang Anak Ibu.

Assalamualaikum semua… Saya Aliya, sejak kecil sampailah besar… saya sentiasa elakkan makanan seperti sayur & buah buahan sebab tak suka. Kalau telan rasa nak muntah. Kalau order makanan panas, saya akan asingkan dulu semua sayur termasuk bawang putih dan barulah saya makan. Pendek kata.. semua jenis makanan berkhasiat saya susah nak telan. Ya.. salah saya. Supplement...

04 Oct2017October 8, 2017
Post
BAHAYA Minum Air Soya Pada Ibu Hamil, Berpantang, Menyusu, Suami & Anak Anak!

BAHAYA Minum Air Soya Pada Ibu Hamil, Berpantang, Menyusu, Suami & Anak Anak!

Rupanya masih ramai lagi yang tak tahu mengenai keburukan minum air kacang soya! Nak minum sekali sekala tak salah.. yang salahnya bila air soya ni diamalkan dalam kehidupan seharian. Kalau minum tiap hari atau sehari 2 kali tu memang mengundang bahaya.. Soya dari sudut perubatan moden Klik LINK yang dimaksudkan Dr Hamid Arshad. Dan ini pandangan...

26 Sep2017September 26, 2017
Post
Ibu Hamil, Ambil Tahu Pergerakan Bayi Di Dalam Kandungan. Ia Penting.

Ibu Hamil, Ambil Tahu Pergerakan Bayi Di Dalam Kandungan. Ia Penting.

Bermula dari jam (contoh 9 pagi – 9 malam), kira pergerakan janin anda sehingga sampai 10 kali. Sila catatkan masa setelah genap 10 kali pergerakan SETIAP HARI. PERHATIAN!! Sekiranya anda tidak merasa 10 kali pergerakan dalam masa 12 jam SEGERA KE HOSPITAL. Mommy akan jumpa ayat ini di bahagian CARTA PERGERAKAN JANIN dalam buku merah...