18 May2018May 23, 2018
Post
Tahap Perkembangan Bayi Anda Sejak Lahir Yang Perlu Anda Tahu

Tahap Perkembangan Bayi Anda Sejak Lahir Yang Perlu Anda Tahu

Ketahui 10 tahap perkembangan bayi anda, ini penting untuk melihat tumbesarannya tidak tercicir dan terbantut. Semestinya setiap ibu bapa pasti teruja melihat perkembangan anak membesar di depan mata. Lebih-lebih lagi, ibu bapa yang kali pertama menimang cahayamata. Pastinya setiap momen akan itu dirakam melalui video & kamera untuk menyimpan kenangan bersama si comel tersayang. 12...

11 May2018May 23, 2018
Post
Cabaran Isteri Kembali Kerja Lepas Berpantang

Cabaran Isteri Kembali Kerja Lepas Berpantang

Bila naik kerja lepas berpantang adalah satu benda yang paling lemah dalam diari hidup seorang ibu, betul tak? Cepatnya masa berlalu, cuti bersalin sudah tamat, kini masa untuk kembali kerja seperti biasa. Rasa tak cukup cuti 2 bulan tu, ambil masa sebenarnya¬† nak ‘move on’ dari rindu baby dekat rumah lagi, alahai perangai mak-mak sangat...

06 May2018May 23, 2018
Post
Goncang Bayi Boleh Mencederakan Otaknya Di Masa Hadapan

Goncang Bayi Boleh Mencederakan Otaknya Di Masa Hadapan

Nampak simple dan tak perlu bimbang kan, kerana ini sudah menjadi tabiat dan sebati dengan kehidupan masyarakat kita ibu bapa apabila bayi merengek, dodoian perlu dilakukan, samada kuat atau tak sahaja. TETAPI! Tahukah anda menggoncang atau mendodoi bayi ini bahaya. Budaya goncang bayi atau mendodoi anak adalah perkara normal untuk menenangkan bayi menangis, menghiburkan hati...

06 May2018May 17, 2018
Post
Kebaikan Membedung Bayi Yang Ramai Terlepas Pandang

Kebaikan Membedung Bayi Yang Ramai Terlepas Pandang

Sebenarnya kan, ramai yang tak tahu kebaikan membedung bayi boleh membuatkan tidur bayi lebih lena dan mengurangkan kadar kematian mengejut. Sebab tu kita selalu kena tegur dengan mak-mak kita kenapa tak dibedung anak tu? nanti dah besar jalannya kengkang, tidurnya selalu tersentak dan mudah menangis. Tujuan membedung bayi adalah untuk mengelakkan bayi dari terkejut dan...

06 May2018May 23, 2018
Post
Ketahui Kenapa Bayi Baru Lahir Suka Genggam Tangannya..

Ketahui Kenapa Bayi Baru Lahir Suka Genggam Tangannya..

BAYI GENGGAM TANGAN ADALAH SALAH SATU PERKEMBANGANNYA. Ibu bapa jangan risau, malah perlu bersyukur yang anak anda normal. Sebagai ibu bapa moment yang paling indah bila bayi baru lahir menggenggam erat jari mereka.. disitulah detik permulaan kasih sayang antara ibu, ayah dan anak.. ada juga yang menangis, terharu dan sedih campur gembira bila bayi comel...

03 May2018May 23, 2018
Post
Ketahui 5 Perkataan Ajaib Untuk Didik Anak Dari Kecil

Ketahui 5 Perkataan Ajaib Untuk Didik Anak Dari Kecil

Setiap ibu bapa pastinya berasa tenang apabila anak-anak mendengar kata dan bercakap dengan menggunakan kata-kata yang indah. Mendidik bukan lah satu perkara yang mudah, tambahan pula diusia kecil si anak yang baru pandai bercakap sekitar 2 tahun. Anda perlu tahu 5 perkataan ajaib untuk didik anak dari kecil! Bermula dari usia ini lah tahap usia...

02 May2018May 22, 2018
Post
Ibu Hamil Naik Pesawat? Ketahui Tips Terbang Dengan Selamat

Ibu Hamil Naik Pesawat? Ketahui Tips Terbang Dengan Selamat

Bestnya tengok tiket flight murah-murah sekarang ni,  tapi melihat keadaan kita yang tengah hamil, boleh ke terbang? tak bahaya ke ibu hamil naik pesawat? perasaan takut dan berjaga-jaga tu sentiasa kena tanamkan dalam diri. Awal kehamilan, ibu mengandung memang terdedah dengan pelbagai risiko keguguran. Tidak kiralah dari segi permakanan, cara penjagaan kesihatan, naik bas ke,...

26 Apr2018May 23, 2018
Post
Cegah Tantrum Anak dari usianya 0-3 Bulan.. Jangan Biar Dia Jadi Degil.

Cegah Tantrum Anak dari usianya 0-3 Bulan.. Jangan Biar Dia Jadi Degil.

Cegah tantrum anak dari kecil, supaya ibu bapa tak pukul anak bila dah besar. Sekarang ni semakin berleluasa kes penderaan kanak-kanak di Malaysia.. yang lebih menyedihkan kanak-kanak berumur lingkungan 0-2 tahun yang sering menjadi mangsa kekejaman ini. Bayangkan budak baru lahir, yang tak berakal, yang dia tahu minta susu, nangis dan tidur, itupun dipukul mak...

21 Apr2018April 30, 2018
Post
Seksanya Pantang Tanpa Suami, Kan Best Kalau Suami Ada Di Sebelah

Seksanya Pantang Tanpa Suami, Kan Best Kalau Suami Ada Di Sebelah

“kenapalah time-time pantang nilah suami aku ada urusan kerja luar kawasan.. lepas aku selamat lahirkan anak ketiga aku tak sampai 4 hari lagi, suami dah kena outstaion.. stressnya Tuhan sahaja yang tahu.. siapa nak jaga anak2? nak hantar rumah mak mertua, sian pulak kat diorang dah tua-tua takkan nak jaga anak aku? di tambah pula...