18 May2018May 23, 2018
Post
Tahap Perkembangan Bayi Anda Sejak Lahir Yang Perlu Anda Tahu

Tahap Perkembangan Bayi Anda Sejak Lahir Yang Perlu Anda Tahu

Ketahui 10 tahap perkembangan bayi anda, ini penting untuk melihat tumbesarannya tidak tercicir dan terbantut. Semestinya setiap ibu bapa pasti teruja melihat perkembangan anak membesar di depan mata. Lebih-lebih lagi, ibu bapa yang kali pertama menimang cahayamata. Pastinya setiap momen akan itu dirakam melalui video & kamera untuk menyimpan kenangan bersama si comel tersayang. 12...

06 May2018May 23, 2018
Post
Goncang Bayi Boleh Mencederakan Otaknya Di Masa Hadapan

Goncang Bayi Boleh Mencederakan Otaknya Di Masa Hadapan

Nampak simple dan tak perlu bimbang kan, kerana ini sudah menjadi tabiat dan sebati dengan kehidupan masyarakat kita ibu bapa apabila bayi merengek, dodoian perlu dilakukan, samada kuat atau tak sahaja. TETAPI! Tahukah anda menggoncang atau mendodoi bayi ini bahaya. Budaya goncang bayi atau mendodoi anak adalah perkara normal untuk menenangkan bayi menangis, menghiburkan hati...

06 May2018May 17, 2018
Post
Kebaikan Membedung Bayi Yang Ramai Terlepas Pandang

Kebaikan Membedung Bayi Yang Ramai Terlepas Pandang

Sebenarnya kan, ramai yang tak tahu kebaikan membedung bayi boleh membuatkan tidur bayi lebih lena dan mengurangkan kadar kematian mengejut. Sebab tu kita selalu kena tegur dengan mak-mak kita kenapa tak dibedung anak tu? nanti dah besar jalannya kengkang, tidurnya selalu tersentak dan mudah menangis. Tujuan membedung bayi adalah untuk mengelakkan bayi dari terkejut dan...

06 May2018May 23, 2018
Post
Ketahui Kenapa Bayi Baru Lahir Suka Genggam Tangannya..

Ketahui Kenapa Bayi Baru Lahir Suka Genggam Tangannya..

BAYI GENGGAM TANGAN ADALAH SALAH SATU PERKEMBANGANNYA. Ibu bapa jangan risau, malah perlu bersyukur yang anak anda normal. Sebagai ibu bapa moment yang paling indah bila bayi baru lahir menggenggam erat jari mereka.. disitulah detik permulaan kasih sayang antara ibu, ayah dan anak.. ada juga yang menangis, terharu dan sedih campur gembira bila bayi comel...

01 May2018May 22, 2018
Post
Benarkah Ubat Selsema Punca Bayi Lahir Sumbing?

Benarkah Ubat Selsema Punca Bayi Lahir Sumbing?

Ada sesetengah ibu bapa hari ni menangis  mengenangkan bayi lahir sumbing, dan ada juga menyalah diri sendiri kerana menjadi penyebab mendapat anak yang sumbing. Dan yang paling menyedihkan tidak dapat menerima anak itu, ada yang beranggapan anak itu adalah satu masalah baginya dan ia memalukan.. JANGAN HINA KEKUASAN ALLAH JIKA DIKURNIAKAN BAYI LAHIR SUMBING.. Sabar...

26 Apr2018May 23, 2018
Post
Cegah Tantrum Anak dari usianya 0-3 Bulan.. Jangan Biar Dia Jadi Degil.

Cegah Tantrum Anak dari usianya 0-3 Bulan.. Jangan Biar Dia Jadi Degil.

Cegah tantrum anak dari kecil, supaya ibu bapa tak pukul anak bila dah besar. Sekarang ni semakin berleluasa kes penderaan kanak-kanak di Malaysia.. yang lebih menyedihkan kanak-kanak berumur lingkungan 0-2 tahun yang sering menjadi mangsa kekejaman ini. Bayangkan budak baru lahir, yang tak berakal, yang dia tahu minta susu, nangis dan tidur, itupun dipukul mak...

15 Apr2018May 15, 2018
Post
Picit Puting Bayi Untuk Keluarkan Cecair Seperti Susu. Bahaya!

Picit Puting Bayi Untuk Keluarkan Cecair Seperti Susu. Bahaya!

Sebab kekurangan ilmu, ramai ibu bapa suka picit puting bayi mereka apabila kelihatan keluar cecair seperti susu. Akibat luka selepas picit tu, breast anak ini membengkak dan dijangkiti kuman. Bengkak buah dada atau galactorrhoea atau witch’s milk adalah disebabkan terdedah kepada hormon prolactin dan estrogen daripada ibu ketika dalam kandungan bayi lagi. 5% bayi sama...

22 Mar2018May 15, 2018
Post
Maafkan Ayah Maya…. Ayah Tak Tahu Bedak Ni Bahaya Untuk Anak Ayah…

Maafkan Ayah Maya…. Ayah Tak Tahu Bedak Ni Bahaya Untuk Anak Ayah…

Bestnya main bedak…. tambah tambah dengan adik beradik… letak di lantai dan gelongsor…Paling best bila mak ayah pun tak kisah… anak anak pun happy… mak ayah siap ambil gambar dan buat kenangan….Indah kan story ni…. tapi ia tak seindah KESANNYA….. Ini kisahbenar penulisan dari tuan Faridzul tentang apa yang dilalui anaknya setelah bermain dengan bedak jnj...

14 Mar2018March 14, 2018
Post
“Dia” Dengki Dan Iri Hati Sehingga Buatkan Rumahtangga Kita Porak Peranda!

“Dia” Dengki Dan Iri Hati Sehingga Buatkan Rumahtangga Kita Porak Peranda!

TANPA SEDAR, KITA YANG BERI RUANG KELUARGA KITA KACAU BILAU Bergaduh suami isteri ingatkan buatan orang, sihir ke ape… rupanya sebab diri kita sendiri. Tindakan kita. Ramai yang terlepas pandang benda ni… suka suka upload gambar bahagia dengan pasanagan & keluarga di media sosial… bila orang puji, mulalah rasa best TAPI tahu tak, dalam diam anak...

10 Oct2017October 10, 2017
Post
“Ayah…. ooo Ayah…. Saya Rindu Suara Ayah Mengaji & Cakap Dengan Saya”

“Ayah…. ooo Ayah…. Saya Rindu Suara Ayah Mengaji & Cakap Dengan Saya”

Ya… anak dalam perut je.. dia tak nampak pun kita… Ya… anak bukannya faham apa kita cakap dia kan baby… Ketahuilah…. sebaik roh ditiupkan kepada bayi di dalam rahim ibunya, ketika itulah anak kita sudah mula boleh copy paste emosi & perbuatan kita. Sebab tu ibu hamil sangat disuruh membaca Quran seawal bayi di dalam...

  • 1
  • 2