1.70 Sen Buat Isteri Abang…

Ini adalah kisah bagaimana doa seorang ibu & isteri mengubah life aku….

Sebenarnya kisah aku ni dah 5 tahun lepas dah…. tapi disebabkan aku berubah masa tu… so apa yang aku dapat harini sangatlah berbaloi…

Masa 5 tahun lepas aku kerja di semi government company sebagai sorang designer.. dah bertunang dengan wife aku yang masa tu kerja sebagai production assistant…

Tahu tak gaji kitorang berapa masa tu?

Wife aku RM 1750.
Aku… up sikitla 1900.

Nama ja keja kat station tv… tp serious aku bagitau, mee maggi tu lah makanan wajib aku. Boleh kata seminggu 5 kali jugak.

Mana taknya… nak bayar kereta lagi, bil telefon, makan pakai aku lagi. Bagi mak? memang aku tak pernah… mana cukup beb.

So masa umur aku dah 27 tahun, maka aku pun kahwinlah dengan Fatin.

Kami kawin biasa biasa ja… mana aku ada duit nak bawak wife aku naik kuda. So kami berarak satu kampung naik basikal arwah atok aku.

ok… kehidupan baru kawin ni memang bestlah. Lain macam weiiii…… bergetar tulang rusuk aku…

Aku sedar benda ni… walaupun kami happy tapi bila cakap soal duit… aku dgn wife aku mesti gaduh.

Aku yang dulunya agak berkira soal duit, lepas kahwin ni aku bertambah kedekut. Aku rasa kami kena jimat sangat sangat.

Since wife aku pun kerja aku suruh dia guna duit dia untuk bayar bil elektrik & air. So aku tanggung kos lain. Wife aku tak berkira pun wei….

Lepas beberapa bulan tu wife aku pregnant… dia muntah loya teruk sangat. 3 minggu terlantar kat rumah. Paling aku stress masa tu boss aku berhentikan wife aku. Dia kata tak boleh ambik cuti lama lama.

Weii.. ko mana faham orang mengandung rasa sakit macam mana. Stress aku masa tu.

Bayangkan.. aku sorang ja bekerja, tanggung wife aku di tengah tengah KL dengan gaji RM2010. Tu belum tolak epf tu…

Bertambah kedekut aku masa tu & aku memang tak layan Fatin sebab aku rasa dia punca aku lagi merana.

Ada one time tu office aku buat ceramah malam jumaat sebab ada ustaz jemputan katanya. So aku dipaksa join… aku percaya…. ceramah tu antara sebab kenapa aku macam ni hari ni……

“Kalau kau rasa sempit dalam hidup…. bersedekahlah…….”

Bersedekah? aku nak tampung hidup aku dengan wife aku pun payah, macam mana aku nak bagi kat orang lain?

“& kalau kau rasa hidup tak bahagia….. bahagiakanlah isteri & ibumu…..”

Masa otw balik rumah… tak tahu macam mana aku terfikir ja pasal aku… betul ka aku ni kejam dengan isteri aku? sebab kalau nak kata bahagiakan isteri aku, aku rasa aku takdalah romantik macam kawan kawan aku…..

Tapi Fatin takda lah pulak cakap aku ni tak layan dia… Fatin selalu diam ja.. tak menentang…

Bila aku fikir fikir… memang betul aku tak laksanakan tanggungjawab aku pun.

Aku tak bagi isteri aku nafkah zahir…. kalau nafkah batin tu on time aku time tunaikan…hehe
Aku biar wife aku kat rumah sorang sorang & aku balik lewat malam… 
Aku biar wife aku buat semua kerja rumah walaupun dia tak sihat….
& paling teruk.. sejak 10 tahun aku kerja.. aku rasa 2 kali saja aku bagi mak aku duit… lepas tu terus tak bagi.. 
Berdebar hati aku sebab rasa bersalah… tapi aku rasa bersyukur sebab aku tersedar jugak….

So masa balik tu aku tak beli apa… sebab esok baru gaji… kat tangan ada 1.70 sen ja.

Sampai ja kat rumah tu, macam biasa Fatin sambut aku, dia salam & cium peluk aku. Aku pun tak tahu sejak pregnant ni dia suka sangat bau ketiak aku ni… hmmm….

Tak pernah pernah wife aku mintak, malam tu dia kata dia teringin sangat nak makan donut

Adoii… cukup tak duit aku ni.. minyak kereta pulak nak abis dah.

Walaupun ada banyak sangat benda yang aku fikir tapi aku nak jugak belikan wife aku donut.

Dengan duit 1.70 tulah aku jalan kaki.. jauh oii… aku singgah beli donut gula… 3 bijik 1.80… tapi makcik tu bagi aku discount 10sen…

isteri
So aku pun berlari larilah balik nak bagi kat isteri aku ni….

Nampak ja donut tu.. terus dia happy.. senyum sampai telinga.. Dia makan dengan penuh penghayatan….. tak sangka aku macam tu rupa mengidam.

Punyalah berselera bidadari aku ni makan…. siap bunyi emm amm umm bagai… haha… abang sayang isteri abang…. aku dah mula jatuh cinta sedalamnya dengan isteri aku…..

Mulai saat tu aku betul betul nekad nak buat yang terbaik untuk wife aku. Kesian aku tengok dia. Donut ja kot wife aku mengidam… bukannya spaghetti…

Tak abis lagi penat aku, tiba tiba aku dapat panggilan yang tak pernah aku sangka… aku dipilih untuk buat design projek untuk satu production house…. diorng siap cakap kalau aku setuju diorng bayar deposit.. fuh melompat aku. 

Tak sangka wei.. 1st tyme aku buat baik dengan wife aku, cepat betul balasan ya ALLAH bagi aku rasa masa tu.

Dapat ja deposit tu aku bawak wife aku balik kampung, aku cium tangan mak ayah aku & peluk diorng. Aku bagi 1000 kat mak aku. Menangis dia…

Lepas tu…. aku sangat dapat rasa life aku lain sangat. Setiap kali aku bahagiakan mak & wife aku…. aku mesti rasa tenang ja hati aku ni.

Bayangkan… aku balik rumah wife aku senyum kat aku…. aku mintak air kejap je sampai… lepas mandi sama sama tu… kitorang solat sama sama pulak…. pastu tido sama sama… Allah… nikmatnya….

Semua yang aku cakap dgn wife aku benda benda baik yang buatkan life kitorang lagi best…

Kadang bila wife aku merajuk je.. aku tak kekok pun nak pujuk dia.. sebab aku tau banyak yang aku dapat dengan bahagiakan dia…

Aku tak sure apa yang orang lain rasa… tapi bagi aku & gang gang aku semua memang nampak punca kebahagiaan kami ni datangnya dari doa ibu & isteri……

Pak sedara aku yang ada business kat Singapore tu pun bagitau aku…

 

“Kalau hang nak berjaya dalam hidup hang… hang buatlah baik dengan mak ayah hang, isteri hang, anak anak hang & semua orang”.. Pekat sungguh bahasa kedah dia… haha..

Sekarang kami dah ada 2 orang anak, bertambah rezeki aku… aku dah tak buat design dah… aku upah orang buat sebab aku dah ada printing company sendiri.

Aku bertuah sebab orang sekeliling aku & kawan kawan aku pun jenis yang baik macam aku.. hehe…

Kami ambil berat pasal ibu kami… & kami dapat rasa semuanya dimudahkan….

Kami bahagiakan isteri & anak anak dan kami bahagia sampai hari ni…..

Alhamdulillah……

COPYRIGHT@nazira nazir buat 9bulan10hari.

Like, share & tag mereka yang perlu tahu kelebihan membahagiakan ibu & isteri…

Leave a Reply

Your email address will not be published.