Hanya Yang Pernah Makan Saja Yang Akan Faham Betapa Sedapnya Sabun Warna Kuning… Yummy…

Buat suami yang isteri tengah hamil…. boleh dah bersedia dengan CCTV…. patau apa yang isteri makan…. hihi…

Ini antara kisah comel ibu hamil yang boleh buat suami rasa geram…


Ini #kisahbenar walalaupun #pelik mommy Eza…


Assalamualaikum 9bulan10hari. Masa saya mengandung anak pertama dulu.. saya betul betul teringin nak makan sabun..  Sabun? Ye sabun.. Kalau masuk mana mana kedai, tempat first saya pegi mesti tempat sabun… ambil sabun, lepastu sedut dalam dalam sampai tak cukup nafas untuk bau sabun tu.. Hehe.. 

 

Memandangkan suami saya dapat ‘tangkap’ yang saya ni tergila gilakan bau sabun sampai teringin nak makan…. Jadi tiap tiap kali masuk toilet tu memang die akan tunggu.. Takut betul ha bini die makan sabun… hihi..

 

Sabun yg paling paling saya teringin sangat nak makan tu sabun lemon fruitale..

Allah.. Sampai menangis terbayang.. Punyalah sedap tengok sabun tu.. Saya punyala fikir cara nak dapat walaupun sikit sabun fruitale ni..

Ada sekali tu… saya mintak tolong adik ipar saya yang kecik tu belikan..

Lepas tu saya terus bawak masuk sabun tu dalam bilik & letak bawah bantal..

 


Masa waktu malam… saya tunggu sampai suami tido…..lepastu bukak plastik pelan pelan… den saya gigit sikit sikit.. Ya Allah nikmat die tu.. Macam orang yang setahun tak makan nasi.. haha.

 

Mmg kelakar bila ingat balik.. tapi memang tulah perangai perangai pelik masa pregnant yang susah nak control…. walaupun dah cuba kuatkan hati ni….

Sepandai pandai tupai melompat… akhirnya jatuh ke tanah kan… hehe….

Akhirnya…. saya kantoi dengan suami… sebab dia jumpa sabun tu..

Tak pasal pasal kena marah.. Dahla memang silap saya, boleh pulak saya menangis beria masa husband marah untuk tutup salah sendiri.. hehe pastu apa lagi…. husband pulak kena pujuk saya.. Hehe

Saya pernah tanya dengan doktor pasal perangai pelik saya ni…. pastu yang buat saya tergelak tu bila doktor cakap… doktor pun mengidam makan sabun gak…. adoiii…

haha… Nasiblah tak ada apa apa kesan pelik pelik jadi pada kandungan & saya… Terima Kasih Ya ALLAH..

Sabun

 

Kata penulis : 
Hehe.. ni baru kes mengidam makan sabun…. ada pregnant mommy yang makan kapur kasut… bau kiwi kasut.. bau ketiak suami… kunyah ais ketul… & macam macam lagi….

Kenapa jadi macam ni?
Penerimaan roh baru di dalam roh yang sedia ada (ibu) sangat banyak mengganggu hormon, keinginan & kehendak ibu hamil…..

Buat ibu hamil :
Ya… memang rasa nak menangis & down ja manjang sebab tak dapat apa yang nak…. tapi mommy boleh kurangkan perubahan pelik ni dengan banyakkan istighfar & bercakap dgn anak dalam perut untuk sabar & tak minta benda2 pelik sebab kesian dengan ayah….

Buat suami….
Tolong ambil tahu cara handle situation ‘pelik2’ ibu hamil….
Rujuk buku 9bulan10hari kerana banyak pesanan buat suami membantu isteri ketika kehamilan…. kelahiran berpantang & penyusuan…

Ingat!:
1.Jangan sesekali marah & tengking isteri… sebaliknya bawa berbincang….
2.Alihkan pandangan & keinginannya dengan bawa bercuti & tunjukkan makanan2 lain (walaupun agak sukar alihkan keinginan ibu hamil)
3. Selagi tak dapat apa yang isteri anda mengidam… dia mungkin akan menangis sampailah dapat… tu bukan mengada2… tapi sangatlah normal bagi ibu berbadan 2 ni….

COPYRIGHT@Nazira Nazir buat 9bulan10hari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.