Isteri Saya Nyaris Meroyan Sebab Anak Jaundice

Assalamualaikum puan. Saya nak share story mengenai isteri saya yang penyayang, yang lembut hatinya tiba tiba jadi begitu tertekan dan hampir meroyan disebabkan anak kami jaundice teruk.

Siapa sangka… disebabkan anak jaundice isteri boleh meroyan. Alhamdulillah, isteri saya melahirkan anak dengan normal, tapi koyak teruk kerana tak tahu bila nak meneran. Disebabkan tu pergerakan isteri saya terbatas, bila nak membuang pun susah, diitambah pula dengan sembelit & bengkak susu. Kesian tengok dia..

Sebenarnya, selepas setahun kahwin baru isteri saya dapat hamil, dia terlalu excited & terlalu sayangkan anak kami seawal mengandung lagi. Sebab tu saya pun tak teragak agak nak ambil unpaid leave sampai 3 bulan untuk jaga isteri masa pantang.

Betul…..

Bila anak jaundice, isteri saya terpaksa tidur tanpa anak disisi sebab anak di hospital.

Bila anak jaundice, isteri saya akan pastikan bangun juga walaupun penat sebab nak berkejar ke hospital dan bagi susu yang dah dipump untuk anak kami.

Bila anak jaundice, isteri saya dah tak jaga sangat luka bersalinnya sebab dia jadi tak tentu arah fikir anak di hospital.

Bila anak jaundice, orang datang melawat tanya tanya mana anak… isteri saya jadi bertambah stress…

5 hari 4 malam anak di hospital, ketika tu isteri saya mula meracau. Isteri tak dapat tinggal sekali di hospital sebab katil dah penuh, jadi doktor terpaksa minta ulang alik datang melawat anak. Mak mertua cakap kalau biar isteri macam ni, takut benda lain jadi (meroyan) tambah2 masa bulan mengambang penuh haritu, penyakit angin meroyan ni senang menjadi kata mak mertua.

Alhamdulillah, ada katil kosong untuk isteri saya bermalam di hospital sambil jaga anak, tapi isteri saya pulak jadi seram sejuk sebab hospital beraircond. Sekarang ni kami di hospital lagi…. isteri jadi lagi sedih sebab tengok anak dicucuk & terkesan dengan kes kes lain di katil sebelah.

Doktor cakap disebabkan darah saya & isteri O, anak kami boleh dapat jaundice, & doctor cadangkan isteri saya minum susu kambing sebab susu kambing dah berjaya bantu ramai anak pesakitnya zero dari jaundice.

Tapi tulah.. isteri saya betul betul tak boleh nak minum susu kambing yang berbau. Dulu masa saya bagi susu kambing, isteri saya muntah balik sebab bau hamis katanya.. Kalaulah isteri saya amalkan susu kambing sejak awal kandungan anak kami, mesti isteri saya & anak saya tak lalui semua ni. Salah saya juga, sebab saya tak tahu pun yang sebenarnya ada susu kambing dalam packing yang dijual kat pasaran.

Sekarang, isteri saya kejap kejap nangis… kejap kejap dia pandang tepat muka anak kami, kejap2 dia jumpa doktor tanya bila dapat balik… Doktor pun risau dengan keadaan isteri saya.

Allah… doakan isteri & anak saya.

Bahayanya Jaundice Pada Anak, Bakal Ibu Ayah Tolong Ambil Tahu.

Kajian menunjukkan jika lebihan bilirubin(satu bahan kimia yang dihasilkan semasa peruraian sel darah merah) melepasi satu tahap, pendengaran bayi boleh terjejas. Dan jika bacaan jaundice tinggi, otak bayi juga boleh terjejas. Nauzubillahiminzalik.

Bayangkan, lepas penat bersalin, dengan koyak miss V yang masih mentah dengan darah, dengan rahim yang belum sampai ke kedudukannya, dengan bengkak susu & niple yang buta, ketika itu jugalah mommy perlu ulang alik ke klinik sebab anak kuning.

Ketahuilah mommy, waktu berpantang mommy tak boleh langsung rasa tertekan, mommy lebih perlu untuk rehat & menyusukan anak. Lebih banyak mommy stress, mommy berpotensi untuk bentan & meroyan.

Sebab tu masa pregnant lagi mommy perlu ambil tahu cara nak mencegah jaundice pada anak.

Tambah tambah mommy yang punya darah O, possibilities untuk anak dapat demam kuning lebih tinggi.

Tidak ada ibu yang sanggup melihat anaknya bermalam seorang diri di bawah cahaya fototerapi tanpa dakapannya…. mencegah lebih baik dari merawat…

Sesungguhnya Nabi Muhammad s.a.w sangat suka meminum susu kambing.

jaundice
“Sebak ja hati tengok anak ibu sorang sorang situ… patutnya ibu tengah peluk anak ibu kan sayang”..

Picture credit : sweetomoide.blogspot.my

Baik, apa sebenarnya kelebihan susu kambing pada ibu hamil & bayi?

  1.  Susu kambing merupakan salah satu jenis susu yang sangat kaya dengan vitamin & juga nutrisi, seperti vitamin A, Vitamin B, Vitamin B2, Vitamin C, Vitamin D, nitrogen, laktosa, protein, zat besi, kalsium dan juga fosforat. Dan semua kandungan tersebut jelas sangat baik untuk membantu kesehatan.

2. Berpotensi meningkatkan kecerdasan otak bayi di dalam kandungan.

3. Ketika hamil, nutrisi yang ada pada mommy banyak diserap anak di dalam kandungan. Disebabkan tu mommy perlu ‘top up’ balik nutrisi buat mommy. Dan susu kambing adalah pilihan terbaik buat pregnant mommy.

4. Kandungan kalsium yang tinggi pada susu kambing sangat baik untuk membentuk bahagian tulang ibu & bayi yang masih di dalam kandungan.

5. Struktur susu kambing yang lembut sangat mudah dicerna & ia bukan saja baik untuk ibu hamil malah bayi di dalam kandungan.

6. Susu kambing tidak menyebabkan alergik seperti susu lembu yang menyebabkan ibu hamil alergik. .

Ada tak sesiapa yang anaknya tak jaundice lepas minum susu kambing???

Ini pengalaman dari seorang ibu kepada 6 orang anak – Puan Norhashimah Omar.

Assalamualaikum sis, Saya Norhashimah Omar dari Johor Bahru. Nak sangat share dengan semua ibu hamil. Tolonglah jaga pemakanan masa hamil. Tolonglah minum susu kambing. Saya dapat rasa perubahan. 5 orang anak saya semua kena jaundice yang teruk, berulang alik saya ke klinik. Tapi bila anak ke 6 ni jaundicenya terlalu sikit. Masa mengandung sebelum2 ni suami ada juga pesan suruh minum susu kambing, tapi saya tak lalu, sebab bau semacam pada susu kambing tu buat saya muntah balik.

Tahun lepas, masa kandungan saya 2 bulan, saya minumlah susu kambing. Tapi brand Lazz yang asli tu sampailah bersalin.. Alhamdulillah boleh telan susu Lazz tu sebab tak bau hamis & wangi pastu sedap. Alhamdulillah jaundice anak saya yang ke 6 ni terlalu sedikit.

Kawan kawan saya pun nampak perubahan saya, diorng cakap nampak saya bertenaga sentiasa. Hihi… Ni masa menyusu pun saya minum lagi susu kambing, syukur sangat sebab melimpah ruah susu saya.

Saya ingat bila umur dah 37 tahun ni, pastu anak 6 orang ni saya akan semakin lemah, tapi Alhamdulillah saya rasa semakin kuat, semakin bertenaga. Betullah sis, makanan sunnah ni ada kelebihan dia kalau kita amalkan. syukur….

Kehamilan
“Apabila seseorang ibu jaga pemakanannya seawal kehamilan seperti minum susu kambing, insyaALLAH dia akan terus kelihatan bertenaga & ceria sentiasa walaupun dah lahirkan 6 orang anak..” –

 

Bukan ibu kepada 6 orang anak saja, malah artis yang sentiasa padat dengan shooting & careernya – Betty Benafe turut merasa kesan selepas amalkan susu kambing…. Ini videonya…

 

Tak hamis ke bau susu kambing?

Personally saya(penulis buku 9bulan10harinazira nazir) susah nak terima susu kambing di kampung masa pregnant sebab bau hamis… Tapi Alhamdulillah, since dah ada produk susu kambing di pasaran yang lebih wangi, sedap & mudah dapat, ia sangat buatkan saya tak ada problem langsung untuk minum susu kambing. Mcm saya, saya minum Lazz Kurma. Terpulang pada mommy nak minum susu kambing jenis apa, asalkan minum setiap hari 2 gelas.

Jaundice
Ni antara brand susu kambing yang suami boleh dapatkan untuk isteri. Sebabnya isteri anda dah tak ada alasan nak skip lagi minum susu kambing setiap hari, senang bancuh & tak bau hamis. Tiada lagi alasan ya mommy.. hihi

Semoga anak anak kita semua bersih dari jaundice.

COPYRIGHT@naziranazir buat 9bulan10hari. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.